Behandeling

Behandeling

Behandeling

Allereerst zal worden begonnen met het herkennen van het pijngebied van de patiënt. De fysiotherapeut kijkt welke spieren de pijn kunnen veroorzaken en onderzoekt deze spieren.

De myofasciale triggerpoints bevinden zich in een verharde streng en voelen bij palpatie (onderzoek) aan als een plaatselijke verdikking. De patiënt ervaart door druk de herkenbare pijn. Tevens wordt gekeken naar de afname van spierkracht en spierlengte.

De therapie zal gericht zijn op het inactiveren van de myofasciale triggerpoints, waardoor de strakke spierstrengen die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning worden losgemaakt. Ook de lengte van de spier moet weer genormaliseerd worden. Hiervoor bestaan verschillende therapeutische technieken.

De hoeveelheid benodigde behandelingen is moeilijk aan te geven, daar geen persoon hetzelfde is. Er bestaat veel verschil in reactievermogen tussen mensen onderling, met name in het tempo waarin myofasciale triggerpoints te inactiveren zijn. Hoe resoluter en consequenter een patiënt zijn veroorzakende en klachtonderhoudende factoren aanpakt, des te sneller een goed resultaat wordt bereikt.

In het algemeen geldt: hoe langer de periode tussen het ontstaan van de klachten en het begin van de behandeling, des te groter het aantal benodigde behandeling is.

Klachtonderhoudende factoren:

Talrijke factoren kunnen het bestaan van myofasciale triggerpoints onderhouden. Vooral bij patiënten met chronische myofasciale pijn is aandacht voor deze factoren van groot belang.

Medische stress, slechte werkhouding, knellende kleding.
Voeding (bijv. vitamine tekort, alcohol misbruik, roken, slecht eten)
Bepaalde aandoeningen: Diabetes type 2, schildklierprobleem, orgaanprobleem.
Psychologische factoren: depressie, angst, stress, onbegrip spierstelsel door patiënt.
Chronische infecties

Myofasciaal Pijn Syndroom:

Onder een Myofasciaal Pijn Syndroom verstaat men de klachten in het houdings-en bewegingsapparaat die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van myofasciale triggerpoints. Een myofasciale triggerpoint kan bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken.

Myofasciale triggerpoints worden vaak over het hoofd gezien bij klachten en pijn van het houdings- en bewegingsapparaat. Daarom loopt u als hoofdpijn patiënt nog steeds met hoofdpijn en heeft u de medicijn kast vol staan.